Champagne ontkurken op de champagne ontkurkenjuiste manier

Champagne of prosecco ontkurken wordt op verschillende manieren gedaan. Toch is er maar een juiste manier om de smaak van de drank te waarborgen.

De meest bekende, het weg laten schieten van de kurk, is ook meteen de manier met het meeste nadelen. Dit komt omdat er een aanzienlijk deel van de champagne op de vloer belandt in plaats van op de tong. Daarnaast zal er ook nog eens een hoop koolzuur uit de drank verdwijnen.

Een tweede manier is sabreren. Hierbij wordt de hals van de fles afgeslagen met een sabel. Sabreren van een fles champagne ziet er natuurlijk spectaculair uit maar is ook niet zonder gevaar. Zelfs wanneer de sabreur de perfecte techniek toepast is er altijd de kans dat er stukjes glas in de champagne belanden.

Hoe moet je dan wel een fles champagne ontkurken? 

Om de fles goed te ontkurken moet het volgende stappenplan worden gevolgd.

1. Zorg dat de fles goed gekoeld is

Voordat je de champagne gaat openen moet de drank goed gekoeld zijn. De perfecte temperatuur om champagne te drinken is rond de 6 graden.

2. Pak de fles goed vast

Pak de fles champagne met een hand aan de onderkant vast en met de andere hand aan de hals. Gebruik daarnaast een servet of theedoek om de kurk af te dekken. Mocht de kurk toch uit de fles schieten dan kan hij op deze manier geen schade aanrichten.

3. Maak het ijzeren kapje los

Om een champagnefles zit altijd een ijzeren kapje die de kurk tegenhoud. Draai dit kapje los (6 keer ronddraaien) maar laat hem om de kurk zitten. houd daarna je duim op het ijzertje om te voorkomen dat de kurk wegschiet.

4. Open de champagne door de fles te draaien

Zorg dat je de fles in een hoek van 45 graden houdt, op deze manier ontsnapt het minste koolzuur en is de kans op verspillen het kleinst. Draai daarna rustig aan de onderkant van de fles (en dus niet aan de kurk) totdat je de kurk omhoog voelt komen. Laat de kurk voorzichtig ontsnappen en wacht tot hij het ‘zucht’ geluidje maakt. De champagne is nu open.

5. Serveer de champagne of prosecco

Nu je de fles op de juiste manier hebt geopend is het tijd om de champagne te serveren. Schenk een glas voor maximaal twee derde. Zorg na het inschenken dat de fles verder gekoeld wordt zodat hij op temperatuur blijft.

Gefeliciteerd! Nu kan je op de juiste manier een fles champagne of prosecco ontkurken!
Wil je liever dat wij het voor je doen? Graag! Lees meer over waarom wij zo graag champagne ontkurken.